Outdoor Photography

4 08 2008

Saya amat meminati sesi Outdoor Photography atas beberapa faktor. Antaranya ialah faktor persekitaran yang amat luas dan tiada batasannya, menyebabkan saya hampir tiada masalah untuk mencari pemandangan yang sesuai untuk dijadikan latar belakang penggambaran saya. Tidak kira samada kita berada di kawasan perkampungan, atau sawah padi, atau di tepi tasik, mahupun di ladang getah, juga di tepian pantai, atau di mana sahaja, semua itu boleh dijadikan latar penggambaran kita, namun dengan syarat kita perlu tahu mencari arah sudut yang menarik.

Faktor lain yang menyeronokkan ialah tiadanya gangguan-gangguan sampingan yang kadangkala boleh membataskan kreativiti kita. Contohnya pengantin tidak akan merasa segan dan malu kerana hanya mereka berdua sahaja yang berada di lokasi tanpa diperhatikan oleh rakan-rakan mahupun saudara mara. Juga tidak ada cadangan-cadangan dari andam mahupun makcik pengantin tentang gaya dan aksi yang mahu dilakukan, yang kadang kala overnya mengalahkan cerita hindustan (Hehe..)

Mungkin satu hari nanti saya boleh berikan sedikit panduan kepada peminat-peminat fotografi tentang teknik yang sesuai untuk mengambil gambar outdoor, termasuk gaya, latarbelakang, peralatan dan sebagainya.

Sementara itu kita nikmati gambar yang baru saya ambil semalam yang membabitkan pasangan pengantin Aliq & Aida yang berlangsung pada 3hb Ogos 2008 di Beranang, Selangor. Penggambaran dilakukan di kawasan ladang getah dan bekas kawasan sawah padi yang sudah tidak dikerjakan lagi. Namun kawasan tersebut kini telah dijalankan projek tanaman serai, yang menyebabkan ia masih kelihatan seperti kawasan sawah padi. Waktu pada masa itu lebihkurang pukul 5 petang. Matahari telah agak condong dan memberikan kesan cahaya sedikit kekuningan.

Jika anda berminat untuk tahu lebih lanjut tentang khidmat kami dan caj kami, sila lawati fotopages kami di http://zoomer.fotopages.com/


Tindakan

Informasi

One response

21 03 2009
Akmal Hakim

Pergh.. memang smart giler..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s
%d bloggers like this: