Tips – Fotografi Kanak-Kanak

20 08 2008

Mengambil gambar kanak-kanak adalah tugas yang amat menarik. Reaksi mereka selalunya tidak dapat dijangkakan. Jangan paksa mereka untuk beraksi. Biar mereka berlagak sebagai diri mereka yang sebenarnya, dan ambil gambar mereka dalam keadaan kandid. Tapi sebelum itu bawa mereka ke tempat yang mempunyai latar yang menarik seperti di taman, pantai, kolam renang dan sebagainya. Berikan juga sesuatu yang kelihatan menarik untuk mereka pegang, seperti permainan yang berwarna-warni. Pastikan juga mereka memakai pakaian cantik yang berwarna terang. Tugaskan seseorang (kalau boleh ibu kanak-kanak) untuk memanggil mereka supaya menoleh ke arah kamera dan cuba buat mereka ketawa.

Kebaikan kamera digital ialah kita boleh mengambil gambar sebanyak mungkin, dan kemudian pilih yang terbaik sahaja. Kalau boleh sesi dilakukan diwaktu pagi kerana mereka masih segar dan ceria. Tapi awas, kanak-kanak cepat merasa letih dan jemu. Pastikan anda merancang sesi itu supaya ia tidak terlalu lama.


Untuk jurugambar, pastikan anda turun ke bawah supaya separas dengan mata mereka, sekalipun ke tahap meniarap di atas lantai. Jika boleh ambil gambar mereka dengan kerap untuk membiasakan mereka dengan kamera. Oleh itu gaya mereka akan lebih natural dan spontan semasa diambil gambar. Di sebabkan kanak-kanak dewasa dengan cepat, adalah baik untuk dijadikan amalan mengambil gambar mereka dari bayi hingga dewasa. Kalau boleh lakukannya setiap tahun, di tarikh yang sama, contohnya semasa hari pertama persekolahan di setiap awal tahun. So, have fun!

Advertisements

Tindakan

Informasi

3 responses

23 08 2008
qdetactive

good info. tq

26 01 2009
18 05 2009
Fidze

Salam… saya berminat dengan info yg diberi. Soalan saya, bagaimana ingin mendapat tips untuk membeli flash. saya menggunakan canon eos 1000D. masih hijau lagi di dalam bidang ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: