Jurugambar dasar laut

24 10 2008

Sumber: Harian Metro

MENIKMATI keindahan dasar lautan yang dipenuhi panorama menakjubkan dan pelbagai ragam penghuninya pasti mempesona dan memukau mata memandang, namun ia bukan pengalaman yang mudah dikecapi.

Tidak semua orang berpeluang mengecapi pengalaman begitu melainkan sekadar melihat menerusi gambar yang diambil penyelam skuba atau menonton filem dokumentari yang disiarkan di televisyen.

Jika sekadar melihat gambar dan tontonan televisyen saja sudah cukup mempesonakan, sukar membayangkan jika dapat menjenguknya dengan mata sendiri.

Malah ia pasti menjadi pengalaman lebih manis dan bermakna jika diri sendiri berpeluang merakam hidupan lautan, termasuk keunikan terumbu batu karang yang menghiasi setiap pelusuk dataran dasar lautan.

Pun begitu, keindahan dasar laut itu bukan sesuatu yang mudah dirakam.

Bagi penyelam skuba yang mahu berbuat demikian, ia bukan saja membabitkan kemahiran individu, bahkan memerlukan kesabaran ketika hendak mengambil gambar.

Itu cabaran yang perlu ditempuhi 35 penyelam skuba dan pencinta laut yang menyertai pusingan akhir pertandingan fotografi, Terengganu Go Green: Seashutterbug 2008, bagi merakam lebih 100 keping gambar khazanah dan pemandangan laut yang mengagumkan.

Program anjuran Coral Malaysia (CM) dan Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Terengganu (MTPNT) itu diadakan di pusat peranginan Arwana, Pulau Perhentian, baru-baru ini.

Ia menarik minat jurugambar tempatan dan Singapura bagi merebut hadiah bernilai lebih RM50,000 yang ditawarkan.

Dengan fokus utama kepada rakaman gambar dasar laut, penyelam skuba berkenaan nyata menikmati pengalaman berharga apabila berpeluang menyerlahkan kekayaan khazanah laut di Terengganu yang sememangnya terkenal memiliki pulau menarik di rantau ini.

Seorang peserta, Danny Wang, berkata tarikan utama program itu bukan hadiah lumayan yang ditawarkan, tetapi yang lebih bermakna ialah pengalaman dan menyimpan koleksi rakaman gambar yang dirakam.

Selain itu, katanya, pertandingan ini membuka pintu kepada ramai jurugambar dasar laut untuk mengetengahkan bakat.

“Kami berterima kasih kepada MTPNT kerana membuka kategori peserta antarabangsa bagi peserta Singapura. Ia pendedahan menarik, selain memberi kami (jurugambar tempatan) peluang lebih besar untuk mencipta nama di tanah air sendiri.

“Pertandingan ini juga memberi peluang kepada kami untuk menyerlahkan bakat sebagai jurugambar dasar laut, walaupun pelaburan untuk peralatan jauh lebih mahal berbanding jurugambar darat,” katanya.

Pengurus Besar MTPNT, Ahmad Fathil Ghani, yang merasmikan program itu berkata, program selama lima bulan ini (pusingan awal bermula dari Mac hingga Julai) bukan saja untuk mempromosi keindahan kepulauan zamrud, bahkan ia cara terbaik untuk mewujudkan sebuah bank foto bagi Terengganu.

“Keindahan dasar laut tidak mudah dirakam, apa lagi jika ia membabitkan hidupan marin. Hanya mereka yang bersabar dapat menghasilkan gambar.

“Hanya gambar yang unik dan rakaman spesies hidupan marin yang pelbagai akan menarik perhatian pencinta alam,” katanya.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu turut dihadiri wakil Sekretariat Tahun Melawat Malaysia, Rosnina Yaacob dan wakil Pelancongan Malaysia Terengganu serta Sekretariat Tahun Melawat Terengganu.

Pertandingan ini dilangsungkan Mac lalu dan ia antara acara utama dalam kalendar Tahun Melawat Terengganu 2008.

Ia juga disenaraikan sebagai satu daripada program CM untuk meraikan Tahun Terumbu Karang Antarabangsa 2008 (IYOR 2008) yang disambut di seluruh dunia, terutama di kalangan pencinta laut.

Dalam pertandingan yang dianjurkan, pusingan pertama adalah rakaman awal peserta ke atas mana-mana pulau peranginan Terengganu, antaranya Pulau Redang, Perhentian, Tenggol, Kapas dan Bidong.

Peserta Malaysia dan Singapura diasingkan bagi memenangi dua hadiah utama, iaitu juara akan menerima RM10,000, sekali gus juga membuatkan persaingan menjadi semakin sengit.

Pun begitu, senarai pemenang lewat dumumkan bagi pertanding berkenaan.

Ia diumumkan serentak dengan pameran khas Terengganu Go Green: Seashutterbug 2008 yang dijadual diadakan di Kuala Lumpur selewat-lewatnya November ini.

Antara lain, program ini turut mendapat kerjasama Jabatan Taman Laut Malaysia, majalah pelancongan-Virtual Malaysia, TCE Sports Sdn Bhd dan Myth Asia.

Mengenai CM, ia sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memberi perhatian khusus kepada program konservasi laut.

Didokong kuat oleh kumpulan media massa, CM sentiasa mencari kelainan untuk memastikan rakyat Malaysia ‘melihat’ kepada laut.

Setakat ini lima program CM tercatat dalam Malaysia Book of Record (MBOR) iaitu Lukisan Dasar Laut Terpanjang Malaysia pada 36.5 meter (Lang Tengah, 2004); NGO pertama Mewarna Jalur Gemilang di Dasar Laut (Kapas, 2006); NGO pertama Mengibar Jalur Gemilang di Dasar Laut (Perhentian, 2006); Lukisan Dasar Laut Terpanjang Malaysia/Dunia (Tioman, 2008) dan Galeri Dasar Laut Malaysia Pertama (Bidong, 2007).

Sila layari laman web: http://www.coralmalaysia.com. Sebarang pertanyaan sila email kepada: info_coralmalaysia@yahoo.com.

Advertisements

Tindakan

Informasi

3 responses

21 07 2009
syahida

sangat cantik gambar-gambar yang diambil….perbanyakkanlah lagi gambar-gambar yang menakjubkan seperti ini….semoga kerjaya anda berjalan lancar….

17 11 2009
RAUL

Blog yang bagus. TAHNIAH!!!!

4 01 2011
2010 in review « Segalanya Tentang Dunia Fotografiku

[…] Jurugambar dasar laut October 2008 2 comments 3 […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: