Tips: GAMBAR LANSKAP

10 12 2008

Pengambilan gambar lanskap tidak terhad kepada pemandangan bukit-bukau, laut atau sawah padi sahaja kerana anda boleh memasukkan unsur-unsur seperti langit, air (sungai, laut, tasik dan sebagainya) serta bangunan.

Untuk gambar lanskap, anda tidak perlu pergi jauh kerana persekitaran tempat tinggal anda juga mempunyai keindahan tersendiri. Contohnya di tempat saya ada Air Terjun Sungai Tekali, Empangan Semenyih, Banjaran Titiwangsa, sawah padi di Beranang, Bangunan kilang di kawasan perindustrian Beranang, tasik di Bdr Tasik Kesuma, ladang getah di Rinching, dan banyak lagi.

Awal pagi dan waktu senja merupakan waktu yang sesuai untuk mengambil gambar lanskap. Antara sebabnya ialah ia berupaya memberi kesan cahaya yang berbeza dari biasa. Kabus di sebelah pagi, dan cahaya suram kemerahan di sebelah senja, pastinya memberi kesan emosi pada gambar yang dirakam. Keupayaan anda memberi PERASAAN pada gambar anda, pasti memberi impak yang besar pada mereka yang melihat. Itu kejayaan paling memuaskan pada setiap fotografer.

Untuk menghasilkan gambar lanskap yang menarik, lensa sudut luas amat sesuai digunakan kerana ia memberi skop yang amat luas. Hasilnya, ia boleh memberikan details yang lebih terperinci bagi lanskap yg hendak kita rakamkan itu. Contohnya, jika kita mengambil lanskap sawah padi, di samping memasukkan unsur langit, horizon, bukit bukau, dan sawah padi, kita juga boleh memperlihatkan helaian daun dan butir-buah padi di dalam satu keping gambar jika kita menggunakan lensa sudut luas.

Sekiranya ingin memasukkan kaki langit (horizon), anda boleh meletakkan kaki langit samada di tengah-tengah gambar, di atas atau di sebelah bawah mengikut imaginatif anda. Ia juga bergantung kepada apa yang sebenarnya ingin anda tonjolkan. Jika hendak menonjolkan awan yang berkepul dan kebiruan langit, letakkan horizon anda di bawah. Sebaliknya jika hendak menonjolkan permukaan pantai bersama sampan atau bukit bukau yang serba hijau, letakkan horizon anda di sebelah atas. Pasti gambar anda jadi sangat menarik.

Advertisements

Tindakan

Informasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: